Artikel

Waterbury

Van Waterbury Clock Company tot Timex Group USA

do, mei 26th, 2016 @ 7:15:54 PM - 

De Timex Group USA is een dochterbedrijf van de Nederlandse Timex Group B.V. De overige dochterbedrijven zijn de Timex Business Unit, Timex Group Luxury Watches, Sequel, Vertime, Vincent Bérard and Giorgio Galli Design Lab. De naam veranderde een aantal keren tot in 2008.
© captainvector / 123RF Stockfoto

1854–1944 – Waterbury Clock Company

Waterbury Clock Company

Waterbury Clock Company

Timex group USA werd in 1854 opgericht als Waterbury Clock Company. Samen met nog andere uurwerkproducerende bedrijven was het bedrijf gevestigd in Naugatuck Vallei in Connecticut, met bijnaam het “Zwitserland van Amerika” wegens het groot aantal uurwerken dat per jaar geproduceerd werd. Partnerschappen en opkopen van het ene bedrijf door het andere gebeurden doorheen de geschiedenis tot enkel nog de Timex Group USA overbleef.

Oorspronkelijk produceerde de Waterbury watch Company goedkopere uurwerken dan de Europese bedrijven. Aan de productlijn werd het grote Jumbo zakhorloge geproduceerd dat de aandacht trok van Robert H. Ingersoll. Waterbury Clock Company ging een partnerschap aan met Ingersoll Watch Company en begon massaal de Ingersoll Yankee (een zakhorloge ter waarde van 1 dollar) te produceren voor Ingersoll.

In 1877/’78 produceerde de Long Wind goedkope uurwerken bestaande uit 58 onderdelen tegen 200 stuks/dag. Waterbury Clock Company verenigde met Waterbury Watch Company om het gebrek aan ruimte te compenseren. Slechte verkoopstechnieken leidden tot bankroet. Uiteindelijk kocht Ingersoll Watch Company de plant en verkocht vanaf 1914 Ingersoll uurwerken.

Komst van het polshorloge

Artilleristen in de eerste wereldoorlog hadden behoefte aan een uurwerk waarmee ze konden rekenen en de tijd opvragen zonder hun activiteiten te moeten staken. Met enkele kleine veranderingen kon het Ingersoll Midget zakhorloge voor vrouwen makkelijk omgebouwd worden. Zo bijvoorbeeld werd een canvas riempje en een verlichte wijzerplaat toegevoegd.

Om weerstand te bieden aan de Grote Depressie sloeg Waterbury Clock Company in 1930 een overeenkomst met Disney en produceerde Mickey Mouse uurwerken onder de Ingersoll merknaam.

1944–1969 – United States Time Corporation

Olsen en Lehmkuhl kochten controle over Waterbury Clock Company, in 1943 hernoemd als United States Time Corporation. De productie daalde in de 1950s op het einde van de Koreaanse oorlog. De president, Lehmkuhl geloofde in een goedkoop nauwkeurig en duurzaam horloge. Hij begon uurwerken te produceren in een eenvoudiger uitvoering dan de Zwitserse uurwerken. Duurzaamheid was vervat in een metaal geproduceerd dank zij de oorlogstijd research: armalloy. In 1950 kreeg de naam een “X” als uitgang die stond voor technologische expertise en vernieuwing.

Deze nieuwe uurwerkbeweging ondervond weerstand vanwege de traditionele juweliers. Lehmkuhl werkte aan het langetermijnsucces o.a. door commercials te lanceren met een hoogte-duiker, waterskiërs, een dolfijn, afwasmachine, pneumatische boren, verfmixers, een buitenboordmotorpropeller en waarbij telkens een Timex uurwerk op de proef gesteld werd.

Lehmkuhl opende ook nieuwe verdeelkanalen zoals grootwarenhuizen, sigaarstanden, drogisterijen e.a. Hij voegde vreemde markten toe met verkoopbureaus in Canada, Mexico, Frankrijk, Groot-Brittanië, Duitsland en Portugal. Nieuwe fabrieken werden gebouwd in de verenigde Staten, Europa en Azië.

Vanaf 1950 werd United States Time Corporation ook de exclisieve vervaardiger van Polaroïd camera’s tot in 1970.

1969-2008 – Timex Corporation

Zx81 - Timex Sinclair 1000

Zx81-Timex Sinclair 1000

Op 1 juli 1969 werd het bedrijf United States Time Corporation, met wereldwijd succes, herdoopt als Timex Corporation. De opkomst van goedkope mechanische uurwerken in het Verre Oosten en van de digitale kwartsuurwerken in Japan verwoestte de Amerikaanse uurwerkindustrie in de 1970s en 1980s. Nieuwe electronische en kwarts technologieën maakten Timex’s mechanische uurwerkproductie facilities verouderd. Lehmkuhl ging op pensioen en had geen opvolger. Competitie en einde contracten zoals met Disney hadden een groot aantal ontslagen voor gevolg. Wegens deze achteruitgang schakelde het bedrijf over op homecomputers zoals de Timex Sinclair 1000, waaraan een eind kwam in 1984 wegens sterk dalende verkoop.

Ironman Triathlon in 1986

Timex Ironman Triathlon

Timex Ironman Triathlon

Een herdefiniëring van het bedrijf in 1980s resulteerde in de creatie van de Ironman Triathlon in 1986. De meest opvallende verbeteringen waren een langer leven van de batterij, duurzamer goudbeplating, grotere nauwkeurigheid en meer waterresistente stijlen. Productietijd en -kost werden gereduceerd. Topathleten assisteerden bij de bepaling van het design van sporthorloges voor specifieke sporten. Timex Ironman werd onmiddellijk een bestseller in de verenigde Staten en was hetvolgende decennium het sportuurwerk met het hoogste verkoopcijfer ter wereld.

Indiglo 1992

Op het succes van de Ironman Triathlon reeks volgde de introductie van Indiglo gedurende het Kerstmis shopping seizoen in 1992. Indiglo haalde krantenkoppen in january 1993 bij de bombardementen op het World Trade Center [LATimes artikel, 5de par.]

Disney Classics Collection 1993

Timex Corporation verwierf Callanen International, producent van Guess Watches, in 1991 als deel van zijn “multi-brand strategy”. Timex and Disney herenigden in 1993 om een nieuwe serie van karakter uurwerken te produceren, namelijk de Disney Classics Collection.

Timex Data Link 1994

In 1994 verwierf Timex de Nautica Watches licentie and introduceerde Timex Data Link. Het Data Link PDA-type horloge kon contact ontvangen en informatie plannen vanaf een sequentie in a computer monitor’s licht met gebruik van Microsoft software.

Timex Expedition 1997

1997 zag de introductie van het succesvolle Timex Expedition merk, ontworpen voor robuuste outdoor sporten. Timex en Motorola introduceerden Beepwear in 1998, een horloge met een geïntegreerde pager.

2008-… – Timex Group USA, Inc.

Bij een herstructurering van het bedrijf in 2008 werd Timex Business Unit een afzonderlijke zakeneenheid voor het Timex-merk met een eigen president. Na deze verandering introduceerde Timex GPS-uurwerken uurwerken voor hartritmemonitoring en vergelijkbarde high tech apparaten.

Datzelfde jaar ondertekende Timex Group USA een overeenkomst van vier jaar voor de tijdwaarneming van de ING New York City Marathon.

Eind 2008 bouwde Middlebury CT Headquarters van de Timex Group USA een reeks van 800 zonnepanelen ingehuldigd op 5 februari 2009.

Door versmelting met de Callanen International business unit kwamen Timex, Opex, TX, Nautica en Marc Ecko merken allemaal onder Timex Group USA.

TIMEX SALE SITE

Instagram
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *