Diamant kleur

Vrij, Mei 25th, 2018 @ 12:21:41 PM

Diamant - kleur

Diamond Color evalueren

Wat is diamantkleur precies? Hoewel de meeste mensen denken aan de klassieke, transparante diamant, die toevallig het meest zeldzaam en waardevol is, variëren de kleuren van diamanten in feite van transparant tot helemaal in bruinachtige kleur. Er zijn verschillende verzadigingen van diamantkleur en tonen.

Het Gemological Institute of America, kortweg de GIA, is het meest gebruikte systeem voor het evalueren van diamantkleur. Ze hebben iets gemaakt dat bekend staat als de “GIA Color Grade Scale”, en het heeft een beoordelingssysteem geplaatst op de vele verschillende kleuren en schakeringen van diamanten, ingedeeld in 22 letterkwaliteiten.

Hoe diamanten worden ingedeeld

Het Gemological Institute of America heeft gecertificeerde diamanten kleurgetallen als “master color comparison” diamanten. Wanneer een diamant wordt beoordeeld, wordt deze vergeleken met deze hoofdkleurvergelijkingskwaliteiten om de kleuren te vinden die het meest overeenkomen. De diamant die wordt gesorteerd moet grondig worden gereinigd en alle olie moet van het oppervlak worden verwijderd voordat deze wordt onderzocht, omdat zelfs kleine hoeveelheden vuil of oliën op het oppervlak van de diamant de kleur kunnen veranderen.

Een lijn van hoofdkleurvergelijkingsdiamanten of schaduwgrafiek is opgezet, waarbij elke soort ongeveer één centimeter van elkaar is geplaatst, gaande van de lichtste en hoogste gradatie D-tint tot de donkerste, gesorteerde Z-diamanten. De diamantkleur die wordt gesorteerd, wordt van de linkerkant van de vergelijkingseenheden naar rechts verplaatst, totdat deze overeenkomt met een van de nuances.

Het indelen van diamanten moet plaatsvinden in een kleurloze omgeving met behulp van een gebalanceerde fluorescentielichtbron met een gefilterde, koele witte zonachtige straal. De kamer waar de sortering plaatsvindt, is donker, behalve het speciale beoordelingslicht, om de meest nauwkeurige indeling van de diamantkleur te verkrijgen.

Fluorescentie van diamanten

Nog een andere overweging bij het beschouwen van de diamantkleur is diamantfluorescentie en hoe deze het werkelijke uiterlijk in de diamantkleur zal beïnvloeden. Fluorescentie zorgt ervoor dat sommige diamanten van kleur veranderen als ze worden bekeken in onze dagelijkse, ultraviolette verlichting, evenals onder fluorescerende lampen.

Wanneer een diamantkleur wordt gesorteerd, moet ook de sterkte van de fluorescentie van die diamant worden aangegeven. Het kan worden beschouwd als een sterke, matige of zwakke fluorescentie, en de rapporten moeten ook aangeven welke kleur de diamant zal veranderen als gevolg van de fluorescentie. De reden hiervoor is wanneer mensen in de juwelierszaak zijn, kijkend naar diamanten in de speciale verlichting van de winkel, ze kunnen allemaal de kleurloze, transparante diamanten lijken. Wanneer u een diamant koopt en thuis krijgt bij normale belichting, zou uw diamant geelachtig van kleur kunnen zijn!

U kunt uw juwelier vragen graderingsdocumentatie en informatie te geven over de fluorescentiewaarde van een bepaalde diamant vóór de aankoop, om ervoor te zorgen dat u tevreden zult zijn met de diamant die u koopt. Veel juweliers kunnen u ook de diamant laten zien onder verschillende lichtomstandigheden, waardoor u de schoonheid van de diamant ten volle kunt waarderen voordat u hem koopt. Sommige mensen houden van een diamantkleur met een donkerdere tint, terwijl anderen aandringen op de transparante diamantkleur. De diamantkleur is er een van persoonlijke voorkeur, dus zorg ervoor dat je wat onderzoek doet voordat je je definitieve selectie maakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *